Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Лечебно гладуване

Полза от поста

Алтернативен линк


Полза от поста








Постът е за две неща: да се усили твоята воля, да се усилят твоите чувства и да се избавим от ония ненужни вещества (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд. „Жануа - 98” София 1999 г. - 465).



Когато постите, трябва да имате поне най-малки резултати в няколко направления: да подобрите здравето си, главно нервната система; да подобрите чувствата си, като внесете в тях малко повече мекота и в ума си да внесете повече светлина. Който е придобил тези неща, той е постил правилно. (ПРОСТИТЕ ИСТИНИ - 121).



Постът се препоръчва и като средство за лекуване. Във време на пост горението на организма е по-силно благодарение, на което става изгаряне на всички вещества, които са причина за различни болести, неразположения и недоволства. (СТАРОТО ОТМИНА - 194).



Главната идея в поста е да събужда скритата енергия в клетките и да обнови организма. (OOK - II - 22 бecеда - 21).



Гладът пречиства тялото, порите се отварят и дишането става по-дълбоко. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 69).



Ганди е предприел пост от 21 дни, да се пречисти вътрешно. Всички велики хора постят, пречистват се и физически, и духовно. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 34).



Чрез поста, човек се пречиства и калява. Той пречиства тялото, мислите и чувствата си. (ПРОСТИТЕ ИСТИНИ - 120).



Който гладува, той се подмладява. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 189).



Важно е в поста човек да придобие известна сила. (ООК - 1922 г. - 19 беседа - 10).



За да стане силен, да се прояви като герой, от време на време, човек трябва да се подлага доброволно на глад. Гладът усилва организма. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 182).



Постенето, това е начин за обновлени на човешкия организъм. (OOK - II г. - 22 беседа - 21).



Постът, това е едно средство да се махне страха, да се контролира стомашната система, да се контролира кръвообращението и мозъка. (OOK - II г. – 22 беседа - 22).



За да се възстановят вкусът и апетитът при яденото, човек трябва да гладува няколко часа или няколко дни. Ето защо, когато детето се сърди и не иска да яде, майката трябва да го подложи на глад - тя трябва да го остави гладно двадесет и четири часа, тридесет и шест или четиридесет и осем часа, за да усети глад и желание да яде. (СИЛА И живот - ІІ том - изд. 2006 г. „Б. Братство София - 425).



Постът пречиства стомаха, освобождава го от излишните киселини, които изопачават характера на човека и внасят в ума му мрачни, криви разбирания за живота. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 141).



Ако боледуваш от ревматизъм или от друга болест, можеш да се лекуваш с глад. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 69).



Гладният усеща особено дразнене в слънчевия възел. Той става активен, очите му се отварят широко и вижда добре. С глада са свързани и други центрове, около слепоочната област и обонянието. Като гладува, обонянието му се развива силно и отдалеч още той възприема миризмите. (възможности за щасТИЕ - 185).



Гладът продължава живота на човека, води го към безсмъртие. (ЗА СЪДБА ДОЙДОХ - 8 беседа - 12).



Постът е едно добро средство. Аз ви похвалвам. Най-първо се кали волята ви с поста. Човек, който е постил 10 деня, той може да направи много работи ... Той е един герой! Човек, който е постил 10, 12, 15, 20 деня, вече не може да го буташ и не може да налагаш мнението си върху него. Един човек, след като е постил 20 деня, ще се освободи от много заблуждения. (ООК - 19 беседа -10).



Посети ме една жена, на която не й бе провървяло в живота и изпитваше влечение към самоубийство. Казах й, вместо да се хвърля от канарата, да пости няколко седмици. Тя почна да се смее, но като пости няколко седмици, научи много нещо, животът й стана мил, мина й обезсърчението и изгуби желание да се самоубива. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - ІІ том - 194).



Ако постиш на Земята, светия ще станеш. (УСЛОВИЯ ЗД РАСТЕНЕ - 34).





НАГОРЕ